Dyr må man jo ha..

Dyrene på Vorphaugen gård

Gårdsdyra

Gårdsdyra er viktige for oss, og her på gården satser vi på dyr litt utenom det vanlige. I fjøset har vi nå en besetning Islandshøns og en stamme med Norsk hvit gås. Vi vil i tiden fremover fortsette satsningen på gamle og bevaringsverdige husdyrraser. Les mer om dette her.

Gjess

Høns

Islandshøns

Islandshøns er en rase som ble med fra Norge over til Island på slutten av vikingetiden. Islandshønene har sin nærmeste slektning i den norske jærhøna. Rasen var nesten helt forsunnet etter andre verdenskrig, men overlevde takket være et aktivt bevaringsarbeid på 1970-tallet. De første islandshønene ble gjeninnført til Norge i 1996. Rasen er hardfør og er gode eggleggere.

Norsk hvit gås

Norsk hvit gås er kjent fra rundt 1927, og den er større og tyngre enn en typisk landrase. Opphavet til rasen er ikke helt kjent, men en regner med at hvit pommersk gås og emdenergås er hovedrasene. Rasen er hardfør og gassen er stor med sine 9 kg, og gåsa rundt 8 kg. Gåsa var mye brukt i Norge før og i en tid etter andre verdenskrig, men ble så fortrengt av hvit italiensk gås. Rasen var antatt å ha gått tapt på 1980-tallet

Vorphaugen gård - Råkvåg Fosen gjess
Har du spørsmål?

Snakk med vertsskapet